Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Basketball School Don Bosco Documentary Film

Documentary film about Don Bosco basketball school directed by Dario Lepoglavec.

Bosco nije mjesto, ni puko ime, to je ideja. Ideja kvalitete i veličine.
Volim što radim. Vjerujem da sam stvoren i pozvan za to. Volim raditi s djecom. Volim raditi sa športašima. Volim vidjeti djecu kako napreduju.
Neki ljudi cijeli život traže svoju svrhu. Ali ja znam točno zašto sam ovdje. Pomoći drugima. Taknuti živote djece. Motivirati ih da budu bolji igrači. Motivirati ih da budu bolji ljudi. Ne postoji prečac za napredovanje. Košarka nije iznimka. Potrebna je predanost i požrtvovnost. Svakodnevno zalaganje. To znači vježbati dok drugi spavaju, znači dolazak u dvoranu ranije, znači biti zadnji koji iz nje izlazi.
Košarkaško “sveučilište” ima što ponuditi igračima, svim uzrastima i različitih mogućnosti; kampove, klinike vještina, individualne programe, pomoć igračima da razviju svoje talente.
Djeca koja nam dolaze žele vježbati, igrati, žele ući u svoje školske timove, neka žele postati pravi igrači, profesionalni igrači. Naš cilj je pomoći im da ostvare svoje ciljeve.
Neki igrači su zaljubljeni u način života košarkaša. Ali igrači koji imaju najveći uspjeh su oni zaljubljeni u igru. U rad koji je potreban za uspjeh. Ne samo športski uspjeh. Ja sam trener, ali i mentor, trener-odgajatelj. Naš cilj je postati bolji, pomoći igračima da razviju svoje vještine, košarkaški IQ, ne nužno pobijediti na utakmici ili turniru, nego dati najbolje od sebe.
Naša “Bosco škola” je mjesto gdje svako dijete može pronaći svoju drugu obitelj. BOSCO obitelj. Ta obitelj ne pozna granice. Postoji u Hrvatskoj, u Europi i u cijelom svijetu. Mladi dišu s Don Boscom, “ocem i učiteljem mladeži”, koji je svega sebe dao za njih, pa i oni sebe daju za njega, za ideale za koje je on živio. Dao im je krov, kruh i knjigu, ali taj tri k nije trik, to je projekt, proces rasta i dozrijevanja. Kroz to oni postaju svoji, sebe-svjesni. Don Bosco ih je kroz to vodio konačnom smislu života, Kristu.
Mladi se susreću u igri i športu, kroz taj susret rastu, otkrivaju i razvijaju svoje sposobnosti, susreću se s vršnjacima, suigračima, suparničkim ekipama, s trenerima i sucima, na domaćim i međunarodnim igrama Salezijanske športske mladeži, koja okuplja brojne mlade iz brojnih zemalja. KK Bosco (koji najčešće zastupa Hrvatsku) od svog početka dio je salezijanske Europe, jedan je od suutemeljitelja Europske športske mladeži (PGSI) koja organizira igre svake godine u drugoj državi, a na tim igrama KK Bosco redovito sudjeluje i osvaja neko od prvih mjesta. Ali još više širi istinu o svojoj zemlji, daje svjedočanstvo istinskih kulturnih i duhovnih vrijednosti. Djeca i mladi igraju, igraju igru života, grade bolji svijet!
“Mi vjerujemo u odgoj“ – reče vrhovni poglavar salezijanaca baš ovdje u Zagrebu u mikrofon mnogih novinara koji su ga došli čuti. Čak i tamo gdje nije moguće evangelizirati (kristijani-zirati) kao u nekim totalitarnim sustavima i arapskim zemljama, moguće je odgajati (čovjeka). O Don Boscu koji je otkrio i promovirao preventivni sustav odgoja govori se s poštovanjem. Promicanje čovjeka – to je istinski put evangelizacije. Odgajati igrajući – igrati odgajajući znači zapravo biti istinski u službi mladoga čovjeka do potpunog rascvata njegove ljudskosti, nenametljivo, blago, privlačno, kao što je uostalom i sama igra privlačna mladom čovjeku. A igra i odgoj postaju put personalizacije i humanizacije.
Vjerujem da je igra i šport, posebno košarka, ključ osobnog razvoja i pronalaska samog sebe. Ne zanemaruje se ni učenje. Dapače, jedno drugom pomaže, a zapne li – tu su instruktori, opet odgajatelji, prijatelji!
Košarkaški treneri uče djecu stvari koje nadilaze samo treniranje, razvijaju karakter, društveni odnos, promoviraju rad, uče disciplini, timskom radu. To su ključni elementi razvoja čovjeka i humaniziranja svijeta.
Volim biti u dvorani. Volim vidjeti igrače kako postižu koševe, jer znam koliko su se vrijedno trudili za njih. Volim vidjeti igrače kako napreduju, iz dana u dan, do ostvarenja svojih optimalnih mogućnosti, do punine ljudskosti, do zrele osobnosti. Vrijedi doista igrati na tu kartu, igrati za čovjeka, mladog čovjeka da postane potpun čovjek!